A leggyakoribb nőgyógyászati beavatkozások igen széles palettája érhető el rendelőnkben, melyek közül sok a rutin vizsgálat része is. Íme néhány a leggyakoribbak közül:

1. Rákszűrés: A méhnyakrák szűrési eljárása, melynek során a méhnyakból óvatosan lekaparják a sejteket, és megvizsgálják, hogy rendellenes sejtek jelen vannak-e.

2. Kismedencei vizsgálat: Rutinszerű fizikális vizsgálat a nő reproduktív szervei, köztük a szeméremtest, a hüvely, a méhnyak, a petefészek, a petevezetékek és a méh egészségének ellenőrzésére.

3. Ultrahang vizsgálat: Gyakran használják a reproduktív szervek láthatóvá tételére, állapotok diagnosztizálására, eljárások irányítására és a terhesség ellenőrzésére.

4. Kolposzkópia: A méhnyak, a hüvely és a szeméremtest vizsgálatára szolgáló mikroszkópos eljárás betegség jeleinek feltárására, leggyakrabban a rákszűrés során végezzük.

5. Méhnyálkahártya (Endometriális) biopszia: Olyan eljárás, amelynek során a méhnyálkahártya szövetéből kis mintát vesznek a méhből, hogy ellenőrizzék a rendellenességeket.

6. Kürett (D&C): A méh belsejéből történő szöveteltávolítás. Gyakran végzik el bizonyos méhbetegségek diagnosztizálására és kezelésére, vagy a méhnyálkahártya tisztítására vetélés vagy abortusz után. Napjainkra főként utóbbi esetekben elfogadott eljárás, diagnosztikus céllal méhtükrözést javasolt végezni.

7. Méhtükrözés (Hiszteroszkópia): Olyan eljárás, amely lehetővé teszi az orvos számára, hogy egy hiszteroszkóp segítségével belenézzen a méh belsejébe, gyakran méhproblémák diagnosztizálása vagy kezelése céljából.

8. Laparoszkópia: Minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelyet a has és a kismedencei terület belsejében lévő szervek vizsgálatára használnak, gyakran olyan állapotok diagnosztizálására vagy kezelésére, mint az endometriózis, a mióma és a petefészekciszták.

9. Méheltávolítás (Hysterectomia): A méh sebészi eltávolítása, leggyakrabban a méhnyakkal, a petefészkekkel és a petevezetékekkel együtt. Különböző állapotok, többek között daganatos elváltozások, mióma és krónikus vérzészavar miatt végzik.

10. Petevezeték elkötés (tubasterilizáció): Sterilizációs eljárás, amelynek során a petevezetékeket elvágják, összekötik vagy lezárják a terhesség megelőzése érdekében. A legfrissebb szakmai ajánlások alapján sterilizáció céljából a petevezeték eltávolítása javasolt, mivel ezzel a petefészek daganatok kialakulása az esetek több mint felében kivédhető.

11. Oophorektómia: Az egyik vagy mindkét petefészek műtéti eltávolítása, amelyet gyakran petefészekrák vagy más petefészekbetegségek kezelésére végeznek.

12. LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure): Olyan eljárás, amely egy elektromos hurok segítségével eltávolítja a méhnyakból a kóros szöveteket, gyakran kóros rákszűrést követően. Klinikánkon is végzett beavatkozás.

13. Myomektómia: A méh miómáinak műtéti eltávolítása a méh megtartása mellett, gyakran a tünetek enyhítése vagy a termékenység javítása céljából végzik.