Az endometriózis bizonyítékokon alapuló kezelése általában orvosi és sebészeti beavatkozások kombinációját jelenti, amelyek célja a tünetek kezelése, a betegség progressziójának csökkentése és az életminőség javítása. Az alábbiakban a leggyakrabban alkalmazott kezelési lehetőségek vesszük számba:

 1. Fájdalomcsillapítás:
 • Az endometriózissal járó fájdalom enyhítésére gyakran alkalmaznak nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID), például ibuprofent vagy naproxent.
 • Súlyosabb fájdalom esetén orvosi felügyelet mellett erősebb fájdalomcsillapítók írhatók fel.
 • A hormonális terápiák, például a kombinált orális fogamzásgátlók, a progesztinek vagy a gonadotropin felszabadító hormon (GnRH) agonisták segíthetnek a fájdalom enyhítésében a menstruációs ciklusok elfojtásával és az ösztrogénszint csökkentésével.
 1. Hormonális kezelési lehetőségek:
 • A hormonális kezelések célja az ösztrogéntermelés vagy -aktivitás elnyomása, mivel az ösztrogén táplálja az endometriumszövet növekedését.
 • A kombinált orális fogamzásgátlók (fogamzásgátló tabletták), a progesztinek (például medroxi-progeszteron-acetát) és a GnRH-agonisták (például leuprolid) általánosan alkalmazott hormonális terápiák.
 • A hormonális méhen belüli eszközök (IUD), mint például a levonorgesztrelt felszabadító méhen belüli rendszer (LNG-IUS), szintén hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésében.
 1. Műtéti beavatkozás:
 • A laparoszkópos műtét az endometriózis diagnosztizálásának és kezelésének arany standardja. A laparoszkópia során az endometrium felrakódások és összenövések pontosan lokalizálhatóak és eredményesen eltávolíthatók.
 • A korábban alkalmazott ablációs vagy kauterizációs technikákkal ellentétben manapság már a kimetszéses műtétet részesítjük előnyben, mivel alacsonyabb kiújulási rátával és jobb tünetmentességgel jár. Ennek lényeg hogy a látható endometriózisos felrakódásokat vagy csomókat kimetsszük, azaz teljes egészében eltávolítjuk.
 • Súlyos vagy mélyen infiltráló endometriózis esetén kiterjedtebb sebészeti eljárásokra lehet szükség, például bélrezekcióra vagy az érintett szervek eltávolítására.
 1. Fertilitás (termékenység) megőrzése:
 • Az endometriózisban szenvedő, fogamzóképes egyének számára a termékenység megőrzése igen fontos tényező.
 • A legtöbb esetben termékenységkímélő műtéteket végzünk, mely során az endometriózis okozta elváltozások eltávolítása történik a petefészkek és a méh megőrzése mellett.
 • Az endometriózis miatt meddőségben szenvedők számára javasolt lehet az olyan asszisztált reprodukciós technológiák (ART), mint az in vitro megtermékenyítés (IVF).
 1. Multidiszciplináris megközelítés:
 • Az endometriózis kezelésében gyakran előnyös a multidiszciplináris megközelítés, amelyben nőgyógyászok, fájdalomspecialisták, termékenységi szakemberek és mentálhigiénés szakemberek vesznek részt.
 • A fizikoterápia, beleértve a medencefenék-terápiát is, szintén hasznos lehet az endometriózissal járó kismedencei fájdalom kezelésében.
 1. Életmódváltás:
 • Bár az életmódbeli módosítások önmagukban nem kezelik az endometriózist, kiegészíthetik az orvosi és sebészeti beavatkozásokat a tünetek enyhítésében.
 • A rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a stresszkezelési technikák és a megfelelő alvás javíthatja az általános közérzetet és csökkentheti a tünetek súlyosságát.

Az endometriózisban szenvedő egyének számára elengedhetetlen, hogy szorosan együttműködjenek nőgyógyászukkal annak érdekében hogy személyre szabott, egyedi szükségleteikre és céljaikra kialakított kezelési tervet dolgozzanak ki. Érdemes tájékozódni a legújabb kutatásokról és kezelési lehetőségekről, mivel ez lehetőséget teremthet az életminőség jelentős és hosszútávú javulásához.

Büszkék vagyunk arra, hogy a dr. Secret Magánklinika orvosai a legfrissebb kutatási eredménykentek megfelelően tudják biztosítani a páciensek mihamarabbi diagnosztizálását (célzott kismedencei ultrahang vizsgálat), szakszerű és korszerű gyógyszeres kezelését valamint professzionális, nemzetközi irányelveknek megfelelő műtéti kezelését is.