Az endometriózis egy olyan állapot, amelyet a méhnyálkahártyával megegyező szövet (endometrium) méhen kívüli növekedése jellemez. Ez a szövet előfordulhat a petefészkeken, a petevezetékekben, a méh külső felszínén és a kismedencén belüli egyéb szerveken, így a beleken és hashártyafelszíneken is. Amikor a méh üregén kívül növekszik, gyulladást, hegesedést és összenövéseket okozhat, ami súlyos fájdalmakhoz, meddőséghez és egyéb szövődményekhez vezethet.

Az endometriózis története egészen az ókorig nyúlik vissza, bár hivatalosan csak viszonylag nemrégiben ismerték fel és értették meg. Íme egy rövid áttekintés a történelmi fejlődéséről:

  • Ősi hivatkozások: Egyes történészek szerint az endometriózishoz hasonló tünetek leírásai megtalálhatók az ókori orvosi szövegekben, többek között az ókori Egyiptomban és Görögországban. Kihívást jelent azonban annak megállapítása, hogy ezek a leírások valóban a mai értelemben vett endometriózisra vonatkoztak-e.
  • 18. és 19. század: Az első dokumentált, endometriózisra emlékeztető esetet John A. Sampson amerikai nőgyógyász írta le a 19. század végén. Azonban csak a 20. század elején terjesztette elő a „retrográd menstruáció” néven ismert elméletet, amely szerint a menstruációs vér visszafelé áramlik a petevezetékeken keresztül a kismedencébe, ahol beágyazódik és növekszik, endometriózist okozva.
  • 20. század: A 20. század folyamán az endometriózis orvosi megítélése rengeteget változott. A 20. század közepén a hormonális gyógymódok, mint például a fogamzásgátló tabletták, az endometriózis kezelési lehetőségeként jelentek meg. A laparoszkópia, egy minimálisan invazív sebészeti technika, szintén megjelent az endometriózis diagnosztizálásának és kezelésének módszereként.
  • Fejlődés a diagnózisban és a kezelésben: Az orvosi technológiák fejlődésével, különösen a 20. század második felében és a 21. században, jelentősen javult az endometriózis diagnózisa és kezelése. A laparoszkópos műtét lett a diagnózis arany standardja, amely lehetővé tette az endometriális felrakódások láthatóvá tételét és eltávolítását. Emellett különböző gyógyszereket, köztük hormonális terápiákat és fájdalomcsillapítási lehetőségeket fejlesztettek ki a tünetek enyhítésére és az endometriózisban szenvedő páciensek életminőségének javítására.
  • Tudatosság és érdekérvényesítés: Az elmúlt évtizedekben az ismeretanyag bővülésével jelentősen nőtt az endometriózissal kapcsolatos tudatosság.  Ez magában foglalja a betegek érdekvédelmi csoportjainak létrehozását, a kutatás finanszírozásának növelését, valamint a közvéleményt jobban felvilágosító kampányokat, amelyek célja az emberek felvilágosítása erről az állapotról és következményesen a megbélyegzés csökkentése.

Az endometriózis ma is kihívást jelentő állapot. A folyamatos kutatási erőfeszítések célja, hogy javítsák az érintettek megértését, diagnózisát és kezelési lehetőségeit.

Büszkék vagyunk arra, hogy a dr. Secret Magánklinika orvosai a legfrissebb kutatási eredménykentek megfelelően tudják biztosítani a páciensek mihamarabbi diagnosztizálását (célzott kismedencei ultrahang vizsgálat), szakszerű és korszerű gyógyszeres kezelését valamint professzionális, nemzetközi irányelveknek megfelelő műtéti kezelését is.